諏訪野町の家

House in Suwanomachi / 2011 /

旧い集合住宅一室のフルリノベーション。クライアントは長年ここに住まわれてきたご夫婦で、終の住処を求められた。それに相応しい素材やディテールを吟味し、上質な空間を目指した。天井は建築竣工時からの歴史あるコンクリートスラブを補修することなく現し、それ以下を一新。各々の素材は住まわれる年月を重ねるごとに熟成し、味わいを増すだろう。

Full renovation for one of the room of an old condo. The client, a couple who’s been living here for long time, were looking for the house they can enjoy the rest of their lives. Carefully selected materials and details to make their wish come true, and aimed for high-quality space. As to its ceiling, without touching up its original historical concrete slab, refurbished everything else. All those materials will be aged beautifully as time goes by, and will be attractive day by day.


天井は既存コンクリート現し。壁はウォールナット板目突き板張り。床はこのプロジェクトのために焼いた磁器タイルヘリンボーン張り。






壁のディテール。


下がり壁のディテール。


Photo : Hiroshi Mizusaki


概要

設計 : 下川 徹 (担当 / 種子島由佳)
施工 : オブ (担当 / 國武慶久)

用途 : 専用住宅
計画面積 78.22㎡
設計期間 2010年8月~2011年3月
工事期間 2011年4月~2011年7月


別室の客間計画案